Βλάχικη χορτόπιτα με άγρια χόρτα

Oivlaxoi.gr Μαγειρική Leave a Comment

Μία από τις καλύτερες χορτόπιτες της ελληνικής υπαίθρου.

Συστατικά:

1/4 φλιτζάνι λάδι
1/2 φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια αλεύρι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση
4 κουταλιές λάδι
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
1/2 κιλό σπανάκι χοντροκομμένο
1/2 κιλό αρωματικά χόρτα (καυκαλήθρες, μυρώνια, παπαρούνες, μάραθο κ.α.)
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι κύμινο
1/2 κουταλάκι δυόσμο
1 φλιτζάνι τυρί φέτα τριμμένη
2 κουταλιές σιμιγδάλι
2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλιά μαυροσούσαμο προαιρετικά
αλάτι & πιπέρι

Οδηγίες:
  • Προετοιμάζετε τη ζύμη και την αφήνετε για μισή ώρα να ξεκουραστεί σε μέρος σχετικά ζεστό.
  • Σωτάρετε στο λάδι όλα τα χορταρικά να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  • Ανακατεύετε τα χορταρικά με το κύμινο, το δυόσμο, τη φέτα, το σιμιγδάλι, τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι.
  • Με τη ζύμη ανοίγετε δύο φύλλα, το ένα να είναι πιο χονδρό. Λαδώνετε ένα ταψί και στρώνετε το χονδρό φύλλο κάτω. Απλώνετε τη γέμιση και στρώνετε το άλλο φύλλο απάνω της.
  • Διπλώνετε προς το εσωτερικό τα φύλλα που προεξέχουν γύρω-γύρω.
  • Χαράζετε την πίτα, αλείφετε με λάδι, προαιρετικά πασπαλίζετε με μαυροσούσαμο και ψήνετε για 60 λεπτά στους 180 βαθμούς.

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Κοινοποιηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *