Σύλλογος Βλάχων Προσοτσάνης «Οι Γραμμουστιάνοι»

http://www.grammoustianoi.gr/
Oivlaxoi.gr Σύνδεσμοι Leave a Comment

Ο Σύλλογος Βλάχων Προσοτσάνης «Οι Γραμμουστιάνοι» ιδρύθηκε στις αρχές του 1982, με σκοπό τη διατήρηση των ηθών και εθίμων και γενικά της παράδοσης των Βλάχων κατοίκων της περιοχής. Με την ίδρυση του τα μέλη του συλλόγου άρχισαν να συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούσαν τη ζωή των προγόνων τους και κινδύνευαν να χαθούν, δηλαδή ρουχισμό, τραγούδια, γιορτές, συνήθειες, φωτογραφικό υλικό κ.λ.π. Δημιούργησαν  χορευτικό τμήμα αποτελούμενο από πολυάριθμους χορευτές κάθε ηλικίας, καθώς και παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από μέλη του συλλόγου.   Ο σύλλογος πήρε μέρος σε πάρα πολλές εκδηλώσεις, όπου και διακρίθηκε: Στο εσωτερικό, σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ στο εξωτερικό στη Γερμανία, την οποία επισκέφτηκε 4 φορές στα πλαίσια της συνεργασίας του με τις Ελληνικές Κοινότητες, στη Γαλλία 2 φορές, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και το Μοναστήρι των Σκοπίων.

Επίσης, αντιπροσωπεία του Συλλόγου σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων συμμετείχε τρεις φορές σε εκδηλώσεις της ομογένειας στο Τορόντο του Καναδά και μια στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Μέσα στις πολύ σημαντικές δράσεις του συλλόγου συγκαταλέγεται και η καταγραφή των ιδιαίτερων τραγουδιών των Βλάχων της Προσοτσάνης, τα οποία είναι χαρακτηριστικά και δεν συναντώνται σε άλλες περιοχές που κατοικούν Βλάχοι.  Η πρώτη ανεπίσημη καταγραφή των τραγουδιών, έγινε κατά τα έτη 1988-1990. Ηχογραφήθηκαν Γραμμουστιάνοι που γεννήθηκαν άλλοι πριν και άλλοι λίγο μετά την καταστροφή του Παπά-Τσαϊρ. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν να δημιουργηθεί ένα σοβαρό και μεγάλο αρχείο Γραμμουστιάνικων τραγουδιών. Η πρώτη επίσημη ηχογράφηση τραγουδιών Γραμμουστιάνων Προσοτσάνης έγινε το 1994 από το σύλλογο, με τραγουδιστή το Χρήστο Στεργίου και έγινε η αφορμή να γίνουν τα Γραμμουστιάνικα τραγούδια γνωστά σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Με κάποια καθυστέρηση, αλλά θέλοντας αν συνεχιστεί η δράση αυτή, στις αρχές του 2009 ηχογραφήθηκε και δεύτερο cd από το σύλλογο, με τραγουδιστή αυτή τη φορά τον Στέργιο Πελέχρα.

Καταβλήθηκε σκληρή προσπάθεια για τη δουλειά αυτή, έχοντας για το μικρό διάστημα κυκλοφορίας της πολύ θετική αποδοχή από τον κόσμο. Το 2014 κυκλοφόρησε επετειακή έκδοση συλλεκτικών τραγουδιών με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την καταστροφή του Παπά-Τσαϊρ και τραγουδούν ηλικιωμένοι Βλάχοι, πρόγονοι των σημερινών μελών του Συλλόγου. Σήμερα, όλα τα μέλη του συλλόγου, έχοντας σαν παρακαταθήκη την πλούσια και μαρτυρική ιστορία μας, αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε άσβεστη και αναλλοίωτη την παράδοσή μας.

Δείτε Επίσης

Κοινοποιηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.