Μουσικό ταξίδι στην Πίνδο

Oivlaxoi.gr Βίντεο Leave a Comment

Η διάλεκτος που ακούγεται στο τραγούδι είναι η Βλάχικη (Αρωμουνική), η οποία ομιλείται ακόμη και σήμερα, σε περιοχές της Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Ηπείρου, Στερεάς κ.α., από δίγλωσσους πληθυσμούς της ορεινής Πίνδου…! Η ιστορία και η εθνική υπόσταση των Βλάχων του ελληνικού χώρου, χάνεται στο βάθος της ελληνικής αρχαιότητας, όπως εχει αποδειχθει από ειδικές μελέτες. Είναι γνωστό πως το λατινόφωνο ιδίωμα των Βλάχων χρονολογείται από τον 3ο αι. π.Χ. Αντίθετα στην Δακία (παλιά ονομασία της Ρουμανίας), η Λατινική διαδόθηκε 5 αιώνες μετά, δηλαδή στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ. Μάλιστα οι Ρουμάνοι έχασαν τελείως την μητρική τους γλώσσα, την Δακική δηλαδή, σε αντίθεση με τους Έλληνες που διατήρησαν την Ελληνική γλώσσα ως κύρια, και τα βλάχικα ήταν μία δευτερεύουσα γλώσσα σε ενδοοικογενειακό και μόνο επίπεδο.

Πλέον είναι κοινός τόπος ότι οι ομοιότητες στις δύο γλώσσες οφείλονται σε άνοδο λατινόφωνων από το νότο προς τον Βορρά (τη σημερινή Ρουμανία), κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, και όχι το αντίθετο. «Βλάχοι λατινόφωνοι δεν κατέρχονται αλλά ανέρχονται στη Δακία». Άλλωστε η ελληνική παρουσία στη Δακία προϋπήρχε της Ρωμαϊκής κατάκτησης. Η βλάχικη γλωσσα αποκλειστικα παραμένει προφορική. Οι Βλάχοι την χρησιμοποιούσαν ενδο-οικογενειακά σε κλειστό κοινωνικό κύκλο. Ενώ άλλες λατινογενείς γλώσσες έχουν γραπτά μνημεία από τον 9ο ή 10ο αιώνα (ισπανική, πορτογαλική), οι Βλάχοι την γλώσσα τους την χρησιμοποίησαν για προφορική μόνο συνεννόηση.

Επίσης είναι σαφές πως μία και ενιαία βλάχικη γλώσσα δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι αρκετές βλάχικες διάλεκτοι ανάλογα την προέλευση των βλάχων (π.χ. Αρβανιτόβλαχοι, Περιβολιώτες, Γραμμουστιάνοι κλπ), και τις επιρροές που αυτοί είχαν από γειτονικούς λαούς. Συμπληρωνοντας την περιγραφή, για κάποιους αμετανόητους εκφραστές της ανθελληνικής ιδέας, τόσο για ξενοφερτους προπαγανδιστές όσο και στους λίγους ντόπιους αρνητές της Ελληνικής τους ρίζας, η Ρουμανική προπαγάνδα, έχοντας συμμάχους πάντοτε εχθρικές χώρες προς την Ελλάδα, ασκούσε ασφυκτική πίεση, διότι πόνταρε στην φτώχεια που επικρατούσε στον τότε πληθυσμό -σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή- που ποντάρει στη φτώχεια του μυαλού ορισμένων που τους διακρίνει.

Δείτε Επίσης

Κοινοποιηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.