Η ομιλια της βλαχικης γλωσσας απο βλαχοφωνους έλληνες (Ερωτηματολόγιο online)

Oivlaxoi.gr Βλάχικη γλώσσα 3 Comments

Η βλάχικη γλώσσα

Οι νεότερες γλωσσολογικές έρευνες απέδειξαν ότι η βλάχικη / αρμάνικη γλώσσα αποτελεί έναν αυτοτελή κλάδο της δημώδους λατινικής των Βαλκανίων και οπωσδήποτε δεν είναι παρακλάδι της δακορρουμάνικης. Έχει βεβαίως συγγενείς με τη ρουμάνικη, αφού ανήκουν στην ανατολική ομάδα λατινογενών γλωσσών (βλάχικη, ρουμάνικη, ιστρορρωμάνικη), όπως συγγένειες έχουν μεταξύ τους και οι γλώσσες που ανήκουν στη δυτική ομάδα ρωμανικών γλωσσών (: ιταλική, γαλλική, ισπανική, πορτογαλική). Να σημειώσουμε δε πως όλες οι ρωμανικές γλώσσες κατάγονται από την δημώδη (προφορική) λατινική. Η βλάχικη γλώσσα χωρίζεται σε δυο βασικές διαλεκτικές ομάδες :

α) Στη βόρεια ομάδα, στην οποία ανήκουν τα ιδιώματα των Αρβανιτοβλάχων (Φρασιαρωτών, Μοσχο-πολιτών, Μουζακιαρέων) και πολλών «Βλάχων» στο «κράτος των Σκοπίων» και στη νότια Βουλγαρία.

β) Στη νότια ομάδα, στην οποία ανήκουν τα ιδιώματα των Βλάχων Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δ. Μακεδονίας, Άνω Μακεδονίας (περιοχή Μοναστηρίου στα Σκόπια) και των Γραμμουστιάνων βλάχων.

Στο σύνολο των 6.657 λέξεων του ‘Ετυμολογικού Λεξικού της Κουτσοβλαχικής’ του Κωνσταντίνου Νικολαϊδη είναι : 52% ελληνικής προέλευσης (η ρουμάνικη: 8%), 26% σλάβικης προέλευσης (η ρουμ. 17%) και 2.605 λέξεις λατινικής προέλευσης (η ρουμ. 3.562 λέξεις). Επίσης, στη βλάχικη υπάρχουν πολλές λέξεις της ομηρικής περιόδου, τις οποίες δεν συναντούμε στη λατινική και τη ρουμάνικη, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο, ότι οι πρόγονοι των «Βλάχων» κατοικούσαν σ’ αυτόν εδώ τον τόπο από τα χρόνια από τα χρόνια του 0μήρου.
Η βλάχικη γλώσσα είναι μια αυτόνομη νεολατινική γλώσσα, ήδη διαμορφωμένη τον 6ο αιώνα μ.Χ.. Για τη γένεση της βλάχικης γλώσσας η επιστημονική έρευνα έχει δώσει σήμερα απάντηση. Επίσημη γλώσσα του ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους-Βυζάντιο ονομάστηκε αιώνες αργότερα – ως τα χρόνια του Ηράκλειου (αρχές 7ου αιώνα μ.Χ.) ήταν η Λατινική.

Συγκεντρωτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι, η βλάχικη είναι «αδελφή» γλώσσα με τη Δακορουμανική (=Ρουμανική), την Ιστρορουμανική και τη Μογλενίτικη, ως απόγονος κι αυτή της Βαλκανικής Λατινικής, και δεν αποτελεί «κόρη» της Ρουμανικής, όπως υποστήριξε ανεπιτυχώς η ρουμανική προπαγάνδα. Δυστυχώς δεν είναι λίγοι όσοι εξακολουθούν να επιμένουν να χαρακτηρίζουν τη βλάχικη γλώσσα διάλεκτο ή ιδίωμα60. Όσοι στο ερώτημα «τι είναι τα βλάχικα», απαντούν καλοπροαίρετα “διάλεκτος” το κάνουν από άγνοια και φόβο. Η άγνοια έχει να κάνει με τα γλωσσολογικά κριτήρια διάκρισης γλωσσών, διαλέκτων και ιδιωμάτων.

Ο φόβος τους εδράζεται στο ανιστόρητο επιχείρημα ότι, αν παραδεχτούν ότι τα βλάχικα είναι γλώσσα, τότε είναι σαν να παραδέχονται ότι όποιοι τα μιλούν ανήκουν σε μια διαφορετική εθνότητα. Ο φόβος τους όμως μετατρέπεται σε αδιέξοδο αν ερωτηθούν «και ποιας γλώσσας είναι διάλεκτος τα Βλάχικα». Εδώ δεν μπορούν παρά να απαντήσουν της ρουμανικής αφού δεν υπάρχει άλλη γλώσσα της οποίας απόκλιση-διάλεκτος θα μπορούσαν να είναι τα βλάχικα. Η σωστή και επιστημονικά αλλά και ρεαλιστικά απάντηση είναι ότι τα βλάχικα ή η αρομουνική, όπως επικράτησε στην επίσημη βιβλιογραφία, είναι μια νεολατινική αυτόνομη γλώσσα, ισότιμη με τη ρουμανική, την ιταλική, τη γαλλική κ.λπ., δεν είναι διάλεκτος της ρουμανικής αλλά είναι κόρη της λατινικής, όπως είναι και η ρουμανική, η ιταλική, η ισπανική κ.λπ. Η διαφορά της απ’ αυτές είναι ότι δεν έχει γραπτή παράδοση, όπως συμβαίνει άλλωστε με τις πέντε στις έξι γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Αυτό δε σημαίνει ότι οι «Βλάχοι» εθνολογικά είναι κάτι που σχετίζεται με τη γλώσσα που μιλάνε, αφού η γλώσσα δεν αποτελεί απαραίτητο και μοναδικό στοιχείο εθνικού προσδιορισμού, όπως π.χ. οι Μεξικανοί δεν είναι Ισπανοί αν και μιλούν ισπανικά, ούτε κάποιοι Αφρικανοί είναι Γάλλοι παρόλο που είναι γαλλόφωνοι.

 

Κοινοποιηση

Comments 3

  1. Pingback: Η ομιλια της βλαχικης γλωσσας – ψηφιακή αποτέλεσμα έρευνας | Οι Βλάχοι.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.